Perceptions and the Image of Muslim Women in Europe and Its Impact on Turkey’s EU Membership Process

14 Temmuz 2014 at 08:33

admin

0

Avrupa’da Müslüman Kadın İmajı ve Karşılıklı Algılamaların Türkiye’nin AB Üyelik Sürecine Etkileri

Başkanın Konuşması;

Son yıllarda Batı dünyasında ve özellikle Avrupa’da İslam, Müslümanlar ve daha özelinde Müslüman kadınlar ile ilgili önyargılı, dışlayıcı ve olumsuz algılar giderek yaygınlaşmaktadır. İslamofobi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi eğilimler üzerinden ifade edilen bu olumsuz algılara karşı meşru yollarla mücadele edilmesinin bir görev olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede Uluslararası Kadın ve Aile Derneği (UKADER) olarak Türkiye ve Avrupa’dan konunun önemine inanan akademisyenleri, fikir insanlarını, siyaset ve sivil toplum liderlerini ve medya mensuplarını bir platformda buluşturmak üzere bu kongreyi düzenledik.

Konuşmamın başında “Avrupa’da Müslüman Kadın İmajı Kongresi”ni himaye eden Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlıklarına şükranlarımızı sunmak isterim. Ayrıca kongre düzenleme kararı aldığımızdan bu güne kadar bizlerden desteklerini esirgemeyen ev sahibimiz Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne ve Başta değerli rektörümüz Prof. Dr. Zafer Gül ve rektör yardımcımız Prof. Dr. Gülden Omurtag hanımefendi olmak üzere değerli hocalarımıza gönülden teşekkür ederiz.

Ayrıca kongremize destek veren KAYRA Grubuna, TURKUVAZ Medya Grubuna, Lacivert Dergisine ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkürü bir borç biliriz. Son olarak, bu önemli konuda davetimize icabet ederek kongremize konuşma ve tebliğleriyle renk katan değerli katılımcılarımıza ve siz değerli konuklarımıza desteklerinizden ötürü şükranlarımızı sunarız.

UKADER olarak bu kongreyi düzenlerken, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yürüten tek Müslüman ülke olan Türkiye’nin Avrupa’da Müslümanlara yönelik algılardan nasıl etkilendiğini masaya yatırmayı amaçladık.

Dünya “Müslüman kadınlarla” zengin, dünya “Müslüman kadınların kattığı” değerle kıymetli. Ancak sosyal diyalog eksikliği ve çarpık algılar nedeniyle Avrupalı Türkler ve Müslümanların kendi kimlik ve kültürleri ile var olmak noktasında giderek daha çok sıkıntı çektiklerini biliyoruz. Çok-kültürlü ve diğer kimliklere saygılı bir hayat sürmek isteyen Müslümanlar ve özellikle de Müslüman kadınlar sosyal dışlanmışlık, Islamofobi gibi sorunlarla sürekli karşı karşıya kalmaktalar.

Müslüman kadın hayatın dışında olamaz. Tarihsel tecrübemiz ve geleneğimizde de hayatın her alanında bizzat var olmuştur. Ancak giderek yayılan çarpık imaj ve algıların, sosyal ve kamusal alanda Müslüman kadını son derece olumsuz etkilediği açıktır. Bu nedenle gerçek hayattan tecrübelerin paylaşılmasını önemsiyoruz.

Bugün kongremize katılan değerli konuşmacılar medya, iş dünyası, siyaset ve sivil toplumda Müslüman kadın algısı ve imajına yönelik kişisel bilgi, tecrübe, gözlem ve çalışmalarını bizlerle paylaşacaklar. Ayrıca benzer kongreleri İngiltere, Fransa, Belçika, Almanya, Hollanda gibi çeşitli Avrupa ülkelerinde “Avrupalı Müslümanlar” temasıyla düzenlemeyi de hedeflemekteyiz.

“Avrupa’da Müslüman Kadınlara Dair İmajlar” konusunda Almanya, Fransa ve Lüksemburg’da UKADER Fransa Temsilcisi Hilal Gayran tarafından gerçekleştirilen sokak röportajlarını içeren bir video gösterimi olacaktır. İlginizi çekeceğini umuyoruz.

UKADER adına Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’a kongremize teşriflerinden dolayı tekrar teşekkür ediyoruz.

Kongre web sitesi: http://www.ic4wf.org